zondag 22 april 2007

Dow Jones stoomt door naar nieuw record

Op Wall Street heeft de Dow Jones-index vrijdag een nieuw slotrecord op de borden gezet. De Dow doorbrak vlak na opening voor het eerst in de geschiedenis de 12.900-puntengrens en gaf deze winst niet meer uit handen. Tussentijds werd een hoogste stand van 12.966,29 aangetikt.

(betten) - Sterke resultaten van Google steunden het sentiment. Binnen de Dow Jones zorgden onder andere Honeywell en Caterpillar, die beide hun vooruitzichten opschroefden, voor optimisme. Amerikaanse beleggers trokken zich daarnaast op aan de forse plussen op de Aziatische en Europese beurzen.

De Dow Jones-index sloot uiteindelijk 1,2% hoger op 12.961,98 punten, terwijl de breed samengestelde S&P 500-index 0,9% bijschreef op 1.484,35 punten. De technologiezware Nasdaq steeg met 0,8% naar 2.526,39 punten.

Op de obligatiemarkt eindigde de tienjarige Amerikaanse T-bond 1/32 lager op 96-16/32, bij een rendement van 4,65%. De euro verloor 0,2% ten opzichte van de dollar op USD 1,3596.

De olieprijs in New York steeg met 2,5% naar USD 63,38. Marktpartijen zijn bang dat de dit weekend te houden presidentsverkiezingen in Nigeria, de grootste olieproducent van Afrika, mogelijk leiden tot verstoringen in de export vanuit het land.

De Dow Jones-index werd hoger getrokken door Honeywell (+4,8%), Caterpillar (+4,7%) en American Express (+3,5%), die werden beloond voor hun cijferrapportages. De drie aandelen waren de grootste stijgers binnen de blue chip-index.

Honeywell, producent van onder meer vliegtuigmotoren en koelsystemen, maakte bij zijn cijferpresentatie bekend de omzet- en winstverwachting voor 2007 te hebben verhoogd. Ook fabrikant van graafmachines Caterpillar verhoogde zijn vooruitzichten voor de omzet en winst. Credit card-maatschappij American Express wist in het eerste kwartaal van dit jaar een omzet en winst te boeken die de verwachtingen van analisten overtroffen.

Hekkensluiters en enige twee dalers binnen de Dow waren McDonald's (-0,9%) en Pfizer (-0,4%). Farmacieconcern Pfizer werd afgestraft voor een verlaging van de omzetverwachting voor 2007. De verlaging is het gevolg van een eerder dan verwacht verlies van exclusiviteit van het medicijn Norvasc. De omzet in 2007 zal daardoor naar verwachting met USD 1,2 miljard verminderen.

McDonald's werd lager gezet zonder aanwijsbare reden. De fastfoodonderneming rapporteerde een hoger dan verwachte omzet over het eerste kwartaal. Vorige week maakte de hamburgerketen al winstcijfers bekend.

Intel won 1,6% tot USD 22,16. Het aandeel profiteerde van tegenvallende berichten van concurrent Advanced Micro Devices. AMD opende donderdag nabeurs al de boeken. De chipproducent stelde teleur met een groter dan verwacht kwartaalverlies van USD 611 miljoen. Het aandeel sloot 0,8% lager op USD 14,16.

Elders op Wall Street was Google (+2,3%), dat eveneens met cijfers naar buiten kwam, wel in trek. De meest gebruikte internetzoekmachine ter wereld overtrof de verwachtingen van analisten en zag zijn nettowinst in het eerste kwartaal van dit jaar met 69% stijgen naar USD 1 miljard.

Ook Schlumberger (+1,2%) boekte een koersstijging. De aanbieder van diensten aan olieconcerns zag zijn kwartaalwinst met 63% toenemen tot USD 1,18 miljard. Per aandeel steeg de winst van USD 0,59 naar USD 0,96. Hiermee versloeg het bedrijf de gemiddelde analistenverwachting, die op USD 0,91 lag.

Verder stond H&R Block in de belangstelling. Het bedrijf verkoopt zijn hypothekendivisie. Het bedrijfsonderdeel 'Option One Mortgage', waarin ook zogeheten 'subprime'-leningen zijn ondergebracht, wordt verkocht aan OOMC Acquisition. Het aandeel H&R Block steeg met ruim 3%.

Op economisch gebied deed de Amerikaanse minister van Financien Henry Paulson uitspraken over de kwakkelende huizenmarkt in de Verenigde Staten. Tijdens een toespraak in New York zei hij dat de markt zich op of dicht bij de bodem bevindt. Verder noemde hij de economie in haar geheel gezond en robuust.

Ook gouverneur Frederic Mishkin van de Federal Reserve deed van zich spreken. Hij liet weten dat hij geen reden ziet om het huidige rentebeleid van de Fed te wijzigen, ook al zijn de onzekerheden rondom de economische vooruitzichten in de VS toegenomen.

Geen opmerkingen: